Umjetničku inspiraciju moguće je pronaći i na poslu

Obično nije slučaj da je posao inspiracija za umjetničko stvaranje, osim, naravno, u slučaju umjetnika koji teže osigurati egzistenciju uz pomoć svojih talenata. Mnogi potiču nadobudne mlade ljude da svoj hobi pretvore u posao i mnogi od njih uspješno to čine. Međutim, istina je da se osjećaj veselja tijekom pretvaranja hobija u posao vrlo često gotovo neizbježno izgubi jer posao je ipak posao.

U našoj tvrtki imamo lingvistu, stručnjaka za slovenski jezik, koji je obavljajući svoje radne dužnosti kao lektor ponovno otkrio svoju ljubav prema poeziji. Miha Rus, koji je davno u osnovnoj školi pisao poeziju, ponovno je počeo pisati, više, takoreći, iz vlastitog zadovoljstva, tijekom odsluživanja vojnog roka u istarskom središnjem gradu Puli gdje je napisao velik broj pjesama. Kao student slavistike na Filozofskom fakultetu (na Sveučilištu u Ljubljani) svoju je energiju usmjerio na druge, prilično različite stvari: etimologiju, strukturu i međuodnos riječi. Prije nekih osamnaest godina, zaposlio se u IOLAROVOJ prethodnici, tvrtki Atlantic Group, kao lektor. IOLAR je tada, u svojim ranim danima,uspostavio temelje za slovensku računalnu terminologiju prijevodima operativnog sustava Windows i programskog paketa Microsoft Office. Na poticaj svojih kolega, Miha je jednog dana za njih počeo pisati stihove prikladne za određene sretne trenutke u životu ili jednostavno bez nekog posebnog povoda. Tijekom godina, Miha je napisao znatan broj takvih pjesama i dugo je gajio želju da one ugledaju svjetlost dana i budu objavljene kao knjiga.

Prošle godine, ta njegova dugogodišnja želja postala je stvarnost uz pomoć dizajnera i ilustratora Romana Peklaja koji je knjigu obogatio vlastitom jedinstvenom inspiracijom. Zbirka je predstavljena 14. siječnja ove godine u dvorani Glazbene škole u gradu Vrhnika. Ondje, u regiji Ivana Cankara, Mihine pjesme bile su posebno zvučne uz pratnju autorova zbora Adoramus iz Logateca i Mihine djece u grupi mladih glazbenika Oto & Rusi. Počasno mjesto na predstavljanju zbirke udijeljeno je oglasnom transparentu prevoditeljske tvrtke IOLAR koja je zajedno sa svojim osobljem poslužila kao inspiracija Mihinim umjetničkim djelima. Osim toga, IOLAR je zajedno s gostionicom „Pr’ Kopač” u Brezovici osigurao financijsku potporu za izdavanje zbirke.

Knjiga se može naručiti izravno od autora putem njegove adrese e-pošte: miha.ciril.rus@gmail.com

_VID7799-min _VID7932-min _VID7761-min

BESPLATNA PONUDA