Предузеће

О нама
About

Иолар је водеће предузеће за превођење у региону југоисточне Европе. Својим клијентима пружа широк спектар услуга, од превођења захтевне документације до локализације софтвера на језике овог географског подручја. Осим тога, предузеће Иолар је специјализовано за имплементацију професионалних софтверских алатки за превођење. Посвећеност квалитету услуга се огледа и кроз примену преводилачког стандарда ISO 17100. Иолар је основан 1998. године и данас запошљава 40 високостручних лингвиста и инжењера. Седиште предузећа се налази у Љубљани, а огранци постоје у Марибору, Загребу (Хрватска), Београду (Србија) и Гразу (Аустрија).

ЧЛАНСТВО

Удружење преводилачких предузећа

About

Иолар је један од оснивача секције Удружења преводилачких предузећа које је основано 8. маја 2008. у оквиру Привредне коморе Словеније. Ово удружење подстиче привредни развој и деловање у духу корпоративне друштвене одговорности и тежи да осигура професионализам. Иолар је такође члан Удружења за консалтинг у области управљања који чини већина предузећа окупљених у словеначкој Комори услужних делатности подршке пословању.

ELIA и GALA

About

Иолар је члан Европског удружења преводилачке делатности ELIA (European Language Industry Association), непрофитне организације која се бави представљањем, промовисањем и развојем преводилачке делатности у Европи. Иолар је члан мреже предузећа из области глобализације и локализације садржаја – GALA, која представља највеће удружење предузећа из области превођења. GALA је непрофитна организација која члановима и заинтересованим предузећима нуди податке о изворима и резултатима истраживања, знање и различите обуке, те учествује у развоју технологије.

Translators without Borders

About

Иолар је такође члан непрофитне организације Translators without Borders (Преводиоци без граница) која пружа добротворне преводе јер има за циљ да знање постане доступно што већем броју људи. Организација Translators without Borders настоји да обезбеди бесплатне преводе за све језике, посебно у областима у којима је приступ информацијама од кључног значаја, али је отежан или онемогућен.

EUATC

About

Удружење преводилачких предузећа Европске уније (European Union of Associations of Translation Companies – EUATC) је кровна организација националних удружења преводилачких предузећа широм Европе. Организација окупља национална удружења преводилачких предузећа основана у Европи. EUATC промовише највише стандарде у превођењу и пословању. Такође се залаже да преводиоци широм Европе добију што бољу обуку. Децембра 2012. Удружење преводилачких предузећа Словеније (SATC) постало је члан EUATC организације.

TAUS

About

Иолар је члан угледног удружења корисника напредних преводилачких технологија – TAUS. TAUS је ресурсни центар за глобалну језичку и преводилачку индустрију у којем купци и добављачи језичких услуга и технологије добијају подршку у виду широког пакета услуга на мрежи, софтвера и знања за увођење иновација у своје пословање.

ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

Мрежа за друштвену одговорност

About

Иолар је 2011. године заједно са деветнаест предузећа основао Мрежу за друштвену одговорност Словеније. Друштвено одговорно пословање повољно утиче на развој предузећа, обезбеђује бољу мотивацију и сталност запослених. Политика друштвене одговорности обезбеђује бољи углед предузећа у друштву и на тај начин га издваја од конкурентних предузећа. Под окриљем ове мреже окупљене су организације попут Иолара и других чланица које имају заједнички циљ да промовишу друштвену одговорност. Наше кључне активности обухватају размену знања, иновација и примера добре праксе из друштвено одговорног пословања и подизање свести о предностима оваквог начина рада.

FFC сертификат

About

Предузеће Иолар је 2010. године добило основни сертификат, а 2013. године је, након поступка ревизије, добило пуни сертификат Family-Friendly Company. Овај сертификат је показатељ добре усклађености професионалног и приватног живота запослених, што даје позитиван учинак на краткорочном и дугорочном плану. То се огледа у смањеном одсуствовању са посла због болести и неге, мањем броју незгода итд. као и већем задовољству, мотивацији и осећању припадности запослених. FFC сертификат додељује се предузећима која делују у складу са одговорним начелом управљања и представља једини сертификат ове врсте у Словенији.

НАГРАДЕ

Common Sense Advisory (CSA)

About

CSA је америчка компанија за истраживање тржишта која је усмерена на глобално пословање и примере најбоље праксе из области локализације и превођења. Према истраживању ове компаније из 2013. године Иолар је заузео 12. место међу пружаоцима језичких услуга у јужној Европи који својим добротворним радом највише доприносе заједници.

Gazela 2008

About

Иолар је 2008. године на листи Gazela (у централној Словенији) заузео 78 место међу 100 предузећа са најбржим растом. Имамо лидерску позицију међу предузећима у делатности превођења. Gazela је признање које словеначке новине Dnevnik додељују предузећима која су остварила брз раст. Ово признање се додељује од 1991. године и сматра се највећим пословним догађајем у Словенији чији је циљ промоција предузетништва, иновативности и међународног успеха домаћих предузећа.

Zlata nit

About

Иолар од 2009. године редовно учествује у избору Zlata nit (Златна нит) за најбољег послодавца у Словенији и из године у годину се налази на листи међу 101 најбољих послодаваца. Тиме доказујемо своју предузетничку иновативност и бригу о запосленима, као и стварање креативног радног окружења. Zlata nit је јединствени пројекат истраживања медија који је покренула новина Dnevnik у сарадњи са Економским факултетом и стручњацима за људске ресурсе са Универзитета у Љубљани. То је избор најбољег послодавца у категорији малих, средњих и великих предузећа. Ово признање је од изузетног значаја за нас јер се њиме промовишу најбољи словеначки послодавци.

 • 1991
  Издавачко предузеће Atlantis основано је као самостални део предузећа Atlantis. Плод међусобне сарадње аутора, преводилаца, уредника, лектора и других стручњака је преко 50 публикација квалитетних превода рачунарских приручника, образовног материјала и књига аутора из нашег предузећа које су објављене у више десетина хиљада примерака. Ово је основа за оно што данас називамо локализацијом софтвера.
 • 1994
  Иолар је успешно извео прву локализацију програма Microsoft Word 6 на словеначки језик.
 • 1995
  Локализовали смо Microsoft Windows 95, што је прва локализација оперативног система на словеначки, чиме смо поставили основе рачунарске терминологије на овом језику.
 • 1998
  Издавачко предузеће Atlantis се одвојило од предузећа Atlantis и тада настаје Иолар као самостално предузеће.
 • 2008
  Иолар је један од оснивача секције Удружења преводилачких предузећа у оквиру Привредне коморе Словеније.
 • 2010
  Предузеће Иолар је добило основни сертификат Family-Friendly Company.
 • 2011
  ИОЛАР је један оснивача Мреже за друштвену одговорност Словеније.
 • 2013
  Иолар је добио пуни сертификат Family-Friendly Company и, према истраживању компаније Common Sense Advisory из 2013. године, заузео је 12. место међу пружаоцима језичких услуга у јужној Европи.
 • 2017
  Данас је Иолар предузеће са великим искуством и највећим бројем запослених у области локализације софтвера и превођења техничке документације у државама југоисточне Европе. Запослени у Иолару имају преко тринаест година искуства у области превођења, локализације софтвера, превода са овером судског тумача, провере квалитета и развоја преводилачких алатки. Због тога уживамо поверење највећих издавача софтвера у свету.

Наши клијенти

 • IOLAR Client: Europian Parlament
 • IOLAR Client: Europian Commision
 • IOLAR Client: Daimler AG
 • IOLAR Client: OTV Veolia
 • IOLAR Client: Toyota
 • IOLAR Client: Autocommerce
БЕСПЛАТНА ПОНУДА