Podjetje

PREDSTAVITEV
About

Iolar je vodilno prevajalsko podjetje v Jugovzhodni Evropi. Strankam zagotavlja različne storitve, npr. prevajanje zahtevne dokumentacije in lokalizacijo programske opreme za jezike s tega območja. Podjetje je specializirano tudi za uvajanje rešitev računalniško podprtega prevajanja v prevajalske procese. Z uvedbo prevajalskega standarda ISO 17100 Iolar potrjuje zavezanost visoki kakovosti storitev. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1998 in danes zaposluje 40 usposobljenih jezikoslovcev in inženirjev. Sedež ima v Ljubljani, podružnico v Mariboru ter hčerinska podjetja v Zagrebu, Beogradu in Gradcu.

ČLANSTVA

Združenje prevajalskih podjetij

About

Iolar je ustanovni član slovenskega Združenja prevajalskih podjetij, ki je bilo ustanovljeno 8. maja 2008 kot del Zbornice poslovno storitvenih dejavnosti pri Gospodarski zbornici Slovenije. Združenje spodbuja poslovni razvoj in delovanje v duhu družbene odgovornosti ter stremi k zagotavljanju strokovnosti. Iolar je prav tako član Združenja za management consulting, ki predstavlja večino podjetij, združenih v Zbornici poslovno storitvenih dejavnosti pri GZS Slovenija.

ELIA in GALA

About

Iolar je član Evropskega združenja prevajalske industrije (ELIA), neprofitne organizacije, ki zastopa in promovira prevajalsko industrijo v Evropi ter skrbi za njen razvoj. Iolar je tudi član mreže podjetij, ki se ukvarjajo z globalizacijo in lokalizacijo – GALA. To je največje združenje podjetij prevajalske industrije in neprofitna organizacija, ki svojim članom in ostalim zainteresiranim ponuja informacije o virih, rezultatih raziskav, znanju in izobraževanjih ter sodeluje pri razvoju tehnologije.

Translators without Borders

About

Iolar je tudi član neprofitne organizacije Translators without borders (Prevajalci brez meja), ki se zavzema za večjo dostopnost do znanja z brezplačnim prevajanjem. Eden od glavnih ciljev organizacije je zagotavljanje brezplačnih prevodov v vse jezike, zlasti na območjih, kjer je dostop do informacij ključnega pomena, a otežen ali onemogočen.

EUATC

About

Zveza evropskih nacionalnih združenj prevajalskih podjetij (EUATC) je krovna organizacija vseh nacionalnih združenj prevajalskih podjetij v Evropi. Njeni člani so nacionalna združenja prevajalskih podjetij, ustanovljenih v Evropi. EUATC zastopa prevajalska podjetja: pri prevajanju in poslovanju podjetij spodbuja najvišji standard kakovosti ter pomaga izboljšati usposobljenost prevajalcev v Evropi. Slovensko Združenje prevajalskih podjetij je član organizacije EUATC od decembra 2012.

TAUS

About

Iolar je ponosni član prestižnega združenja uporabnikov naprednih prevajalskih tehnologij – TAUS (Translation Automation User Society). TAUS je centralni vir informacij o jezikih in prevajanju, ki naročnikom ter ponudnikom prevajalskih storitev in tehnologij ponuja sodobne spletne storitve, programsko opremo in znanje ter jim tako pomaga pri spodbujanju razvoja poslovanja.

DRUŽBENA ODGOVORNOST

Mreža za družbeno odgovornost

About

Iolar je leta 2011 z devetnajstimi slovenskimi podjetji soustanovil Mrežo za družbeno odgovornost Slovenije. K tej odločitvi nas je spodbudilo dejstvo, da koncept družbene odgovornosti pozitivno spodbuja razvoj poslovanja podjetja ter zagotavlja večjo motiviranost in stalnost pri zaposlenih. Z družbeno odgovornim poslovanjem se poveča ugled podjetja v družbi ter prepoznavnost glede na ostale tekmece v industriji. Mreža predstavlja stičišče za Iolar, ostale članice in druga podjetja, katerih skupni cilj je spodbujanje poslovnega okolja, ki temelji na principu družbene odgovornosti. Osnovni namen naših srečanj in delovanja je izmenjava znanj, novih načinov poslovanja in dobrih praks ter zavedanja o koristih družbeno odgovornega modela poslovanja.

Certifikat DPP

About

Leta 2010 je Iolar prejel osnovni certifikat Družini prijazno podjetje in leta 2013 po uspešno opravljeni reviziji tudi polni certifikat. Ta certifikat zagotavlja kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke, s katerimi Iolarjevi zaposleni lažje usklajujejo poklicno in zasebno življenje. To se kaže v manjšem nihanju delovne prisotnosti, deležu bolniških odsotnosti, deležu nege, številu nezgod ipd. ter večjem zadovoljstvu, motivaciji in pripadnosti zaposlenih. Certifikat Družini prijazno podjetje se podeljuje podjetjem, ki delujejo skladno z družbeno odgovornim načelom upravljanja, in je edini tovrstni certifikat v Sloveniji.

NAGRADE

Common Sense Advisory

About

CSA je ameriško podjetje za raziskave trga, ki se osredotoča na analize poslovanja in najboljših praks podjetij s področja lokalizacije in prevajanja. Glede na raziskavo iz leta 2013 se Iolar uvršča na 12. mesto najboljših ponudnikov prevajalskih storitev v Južni Evropi.

Gazela 2008

About

Iolar je leta 2008 na lestvici Gazel osrednje Slovenije zasedel 78. mesto med 100 najhitreje rastočimi podjetji. Pri tem je pomembno izpostaviti, da je bil Iolar s tem najviše uvrščeno podjetje iz svoje dejavnosti. Nagrado Gazela podeljuje časopisna hiša Dnevnik in pomeni priznanje za Iolar ter ostala uspešna in hitro rastoča slovenska podjetja. Nagrade so prvič podelili leta 1991 in do danes se je zadeva razvila v največji poslovni dogodek v Sloveniji. Njegov namen je promocija poslovanja, inovativnosti in mednarodnega uspeha slovenskih podjetij.

Zlata nit

About

Podjetje Iolar od leta 2009 redno sodeluje v izboru Zlata nit za najboljšega zaposlovalca v Sloveniji in se je vsako leto do zdaj uvrstilo med 101 najboljšega zaposlovalca. S tem Iolar potrjuje svojo zavezanost k razvoju in inovativnosti poslovanja ter skrbi za zaposlene in pozitivno vzdušje na delovnem mestu. Zlata nit je edinstvena medijska raziskava, ki jo opravlja časopisna hiša Dnevnik v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto in strokovnjaki za človeške vire z Univerze v Ljubljani. Gre za tekmovanje na državni ravni, v katerem izbirajo najboljšega zaposlovalca med malimi, srednjimi in velikimi podjetji. Prepoznavajo in spodbujajo najboljše slovenske zaposlovalce, kar je zelo pomembno tudi za Iolar.

 • 1991
  Ustanovljena je Založba Atlantis kot samostojni del podjetja Atlantis. Plod medsebojnega sodelovanja piscev, prevajalcev, urednikov, lektorjev in drugih strokovnjakov je izdaja več kot 50 samostojnih publikacij v več deset tisoč izvodih. Napisali ali prevedli so računalniške priročnike, izobraževalna gradiva in knjige. Te dejavnosti danes imenujemo lokalizacija programske opreme.
 • 1994
  Iolar je uspešno izvedel prvo lokalizacijo računalniškega programa v slovenščino – Microsoft Word 6.
 • 1995
  Iolar je lokaliziral operacijski sistem Microsoft Windows 95, s čimer je poskrbel za prvo lokalizacijo operacijskega sistema v slovenščino in postavil temeljni kamen slovenski računalniški terminologiji.
 • 1998
  Založba Atlantis je prekinila vezi z Atlantisom in postala samostojno podjetje. Poimenovali so se Iolar in se odselili v nove poslovne prostore.
 • 2008
  Iolar je postal ustanovni član slovenskega Združenja prevajalskih podjetij, ki je bilo ustanovljeno kot del Zbornice poslovno storitvenih dejavnosti pri Gospodarski zbornici Slovenije.
 • 2010
  Iolar je prejel osnovni certifikat Družini prijazno podjetje.
 • 2011
  Iolar je soustanovitelj Mreže za družbeno odgovornost Slovenije.
 • 2013
  Iolar je prejel polni certifikat Družini prijazno podjetje in se uvrstil na 12. mesto med najboljšimi ponudniki prevajalskih storitev v Južni Evropi po raziskavi organizacije Common Sense Advisory.
 • 2017
  Iolar je danes podjetje z največ izkušnjami in največ zaposlenimi strokovnjaki na področju lokalizacije programske opreme in prevajanja tehnične dokumentacije v državah Jugovzhodne Evrope. Podjetje in zaposleni imajo več kot trinajstletne izkušnje s področja prevajanja, lokalizacije programske opreme, sodno overjenih prevodov in zagotavljanja kakovosti ter razvoja prevajalskih orodij. Zaradi tega Iolarju zaupajo največji svetovni založniki programske opreme in največja mednarodna podjetja.

Naše stranke

 • IOLAR Client: Europian Parlament
 • IOLAR Client: Europian Commision
 • IOLAR Client: Daimler AG
 • IOLAR Client: OTV Veolia
 • IOLAR Client: Toyota
 • IOLAR Client: Autocommerce
BREZPLAČNA PONUDBA