Tvrtka

O NAMA
About

Iolar je vodeća prevoditeljska tvrtka u regiji jugoistočne Europe. Svojim klijentima pruža niz usluga, od prevođenja zahtjevne dokumentacije do lokalizacije softvera na jezike s ovoga zemljopisnog područja. Osim toga, Iolar se specijalizirao na polju uvođenja računalno potpomognutog prevođenja u postupak prevođenja. Uvođenje prevoditeljskog standarda ISO 17100 dokaz je Iolarove predanosti kvaliteti usluga koje pruža. Iolar je osnovan 1998. godine te danas zapošljava 40 visokokvalificiranih lingvista i inženjera. Tvrtka ima sjedište u Ljubljani i podružnice u Mariboru, Zagrebu (Hrvatska), Beogradu (Srbija) i Grazu (Austrija).

ČLANSTVA

Udruženja prevoditeljskih tvrtki

About

Iolar je osnivač i član Slovenske udruge za prevoditeljske tvrtke koja je osnovana 8. svibnja 2008. u sklopu Slovenske komore za trgovinu i industriju. Udruga promiče razvoj trgovine i djelovanje u duhu korporativne društvene odgovornosti te nastoji osigurati profesionalnost. Iolar je također član Udruge koja predstavlja većinu poduzeća povezanih sa Slovenskom gospodarskom komorom.

ELIA i GALA

About

Iolar je član udruge ELIA (European Language Industry Association), neprofitne organizacije koja radi na predstavljanju, promicanju i razvoju prevoditeljske industrije u cijeloj Europi. Iolar je također član GALA-e, mreže tvrtki koje djeluju na području globalizacije i lokalizacije, koja je najveća udruga poduzeća u prevoditeljskoj industriji i neprofitna organizacija koja svojim članovima i svim zainteresiranim stranama pruža informacije o izvorima i rezultatima istraživanja, znanju i raznim obukama te sudjeluje u razvoju tehnologije.

Prevoditelji bez granica

About

Iolar je član neprofitne organizacije Translators without Borders, koja nastoji poboljšati pristup obrazovanju pružanjem usluga prevođenja u humanitarne svrhe. Cilj je ove organizacije omogućiti besplatno prevođenje na sve jezike, osobito na onim područjima gdje je pristup informacijama iznimno važan, no istodobno otežan ili gotovo nemoguć.

EUATC

About

Europska unija udruga prevoditeljske tvrtke (The European Union of Associations of Translation Companies, EUATC) krovna je organizacija nacionalnih udruga prevoditeljskih tvrtki u cijeloj Europi. Njezini su članovi nacionalne udruge prevoditeljskih tvrtki s nastanom u Europi. EUATC udruženo zastupa prevoditeljske tvrtke: promiče najviše standarde kvalitete prijevoda i poslovnih praksi te pomaže poboljšati dodatno obrazovanje za prevoditelje diljem Europe. Slovenska udruga prevoditeljskih tvrtki (SATC) postala je članom EUATC-a u prosincu 2012.

TAUS

About

Iolar je ponosni član TAUS-a (Translation Automation User Society), ugledne udruge za korisnike napredne prijevodne tehnologije. TAUS je centar za istraživanje jezika u cjelini i prijevoda, pomažući kupcima i davateljima jezičnih usluga i tehnologija sveobuhvatnim paketom usluga na internetu, softvera i znanja kako bi im pomogli unaprijediti poslovanje.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Mreža za korporativnu društvenu odgovornost

About

Godine 2011. Iolar je zajedno s 19 slovenskih tvrtki osnovao Slovensku mrežu za korporativnu društvenu odgovornost. Potaknulo nas je to što korporativna društvena odgovornost vodi do pozitivnog razvoja tvrtke te osigurava među osobljem veću razinu motivacije i sigurnog zaposlenja. Zbog politike društvene odgovornosti tvrtka ima veći ugled u zajednici te se razlikuje od svoje konkurencije. Za Iolar i ostale tvrtke članice ova je mreža mjesto okupljanja organizacija čija je zajednička svrha promicanje društvene odgovornosti. Ključni dio našeg rada uključuje razmjenu znanja, inovacija i dobrih praksi na polju korporativne društvene odgovornosti te svijest o dobrobitima ovog načina poslovanja.

Certifikat Poduzeće prijatelj obitelji

About

Godine 2010. Iolaru je dodijeljen certifikat Poduzeće prijatelj obitelji, a nakon uspješne procjene u 2013. stekao je i puni certifikat Poduzeće prijatelj obitelji. Taj certifikat osigurava dugoročne i kratkoročne pozitivne učinke usklađenoga profesionalnog i privatnog života Iolarovih zaposlenika. To se odražava u manjim stopama odsutnosti s radnog mjesta, manjem broju dana provedenih na bolovanju, nesrećama itd. te većem zadovoljstvu, motivaciji i lojalnosti među Iolarovim zaposlenicima. Certifikat Poduzeće prijatelj obitelji dodjeljuje se tvrtkama koje djeluju u skladu s načelom upravljanja korporativne društvene odgovornosti i to je jedini certifikat te vrste u Sloveniji.

NAGRADE

Common Sense Advisory

About

CSA je američka tvrtka za istraživanje tržišta s naglaskom na cjelokupno poslovanje i najbolje prakse na području lokalizacije i prijevoda. Prema njihovu istraživanju iz 2015. u svrhu utvrđivanja koji davatelj jezičnih usluga ulaže najviše u svoju zajednicu u smislu dobrotvornog rada, Iolar se našao među top 10 davatelja jezični usluga i lokalizacije s područja južne Europe.

Gazela 2008

About

U 2008. Iolar je na Gazelinu popisu zauzeo 78. mjesto među 100 najbrže rastućih tvrtki u središnjoj Sloveniji. Što je još važnije, Iolar je zauzeo najviše mjesto među tvrtkama koje se bave istom vrstom posla. Iolar i ostale uspješne tvrtke u Sloveniji vide Gazelu, koju dodjeljuju novine Dnevnik, kao priznanje uspjeha brzorastućih tvrtki. S ovim se projektom započelo 1991. te se otad prometnuo u najveći poslovni događaj u Sloveniji čija je svrha promicanje poduzetništva, inovacije i međunarodnog uspjeha slovenskih tvrtki.

Zlata nit

About

Od 2009. Iolar redovito sudjeluje u izboru Zlatna nit (Golden Thread) za najboljeg poslodavca u Sloveniji te je svake godine uvršten među 101 najboljeg poslodavca. Ovo postignuće dokazuje Iolarov poduzetnički duh i inovacije u poslovanju te brigu za zaposlenike i želju za postizanjem kreativne atmosfere na radnom mjestu. Zlatna nit jedinstveni je projekt istraživanja tržišta koji podupiru novine Dnevnik te u kojem sudjeluje Ekonomski fakultet i stručnjaci za ljudske resurse s Ljubljanskog sveučilišta. To je državni izbor koji imenuje najbolje poslodavce u kategoriji malih, srednjih i velikih poduzeća. Nastoji prepoznati i promicati najbolje slovenske poslodavce, što je od iznimne važnosti za Iolar.

 • 1991
  Izdavačka kuća Atlantis osnovana je kao zaseban odjel tvrtke Atlantis. Rezultat suradnje pisaca, prevoditelja, urednika, lektora i ostalih stručnjaka objavljivanje je više od 50 nezavisnih publikacija kojima se otvara put prema desecima tisuća visokokvalitetnih prevoditelja uputa za rad računala, obrazovnih materijala i knjiga koje nastaju unutar tvrtke. Ta je vrsta rada prerasla u ono što danas zovemo lokalizacija softvera.
 • 1994
  Iolar je uspješno izveo prvi projekt lokalizacije softvera na slovenski jezik – Microsoft Word 6.
 • 1995
  Iolar je lokalizirao operativni sustav Microsoft Windows 95, što je prva slovenska lokalizacija operativnog sustava te stoga i temelj računalne terminologije na slovenskom jeziku.
 • 1998
  Izdavačka kuća Atlantis odvaja se od Atlantisa i postaje zasebna neovisna tvrtka – Iolar – s vlastitim poslovnim prostorijama.
 • 2008
  Iolar je osnivač Slovenske udruge prevoditeljskih tvrtki, koja djeluje u sklopu Slovenske gospodarske komore.
 • 2010
  Tvrtki je dodijeljen osnovni certifikat Poduzeće prijatelj obitelji.
 • 2011
  IOLAR je jedan od sponzora Slovenske mreže za korporativnu društvenu odgovornost.
 • 2013
  Dodijeljen mu je puni certifikat Poduzeće prijatelj obitelji te je prema istraživanju Common Sense Advisoryja iz 2003. godine zauzeo 12. mjesto među davateljima jezičnih usluga i lokalizacije u južnoj Europi.
 • 2017
  Danas je Iolar jedna od tvrtki s najviše iskustva i najvećim brojem zaposlenih stručnjaka na području lokalizacije softvera i prevođenja tehničke dokumentacije u zemljama jugoistočne Europe. Tvrtka Iolar i njezini zaposlenici imaju više od trinaest godina iskustva na području prijevoda, lokalizacije softvera, prijevoda sudskih tumača, upravljanja kvalitetom te razvoju alata za prevođenje. Iz tog su razloga Iolaru povjereni prijevodi za najveće izdavače softvera.

Naši klijenti

 • IOLAR Client: Europian Parlament
 • IOLAR Client: Europian Commision
 • IOLAR Client: Daimler AG
 • IOLAR Client: OTV Veolia
 • IOLAR Client: Toyota
 • IOLAR Client: Autocommerce
BESPLATNA PONUDA